Verduurzaming – Ingrepen die u zelf kunt doen om uw lasten te verlagen
Duurzaamheid is een containerbegrip. Dat wil zeggen dat vele zaken vallen onder de benaming ‘duurzaamheid’. In deze blogs willen wij u meenemen in het verduurzamen van uw woning, specifiek het verlagen van energielasten, een item van deze tijd.
Met energie bedoelen wij in deze blogs alles wat nodig is om in de behoeften in de woning te voorzien, dat wil zeggen verwarming, verkoeling, licht, stroom etc. Dus wat je gebruikt terwijl je in de woning bent.
Gezien energiebesparing een belangrijk en bovenal diepgaand onderwerp is waarover veel is te vinden zullen wij dit in meerdere blogs behandelen.
Deze blog staat in het teken van het tegengaan van warmteverlies en verminderen van stooklasten door een aantal ingrepen die u eenvoudig zelf (en zonder hoge kosten) kunt uitvoeren.
Wij hebben vele woningen gezien en allerlei constateringen gedaan waarbij met een eenvoudige ingreep de energielasten kunnen worden verlaagd.
Verwarming, verkoeling en ventilatie
Verwarming gebeurt in vele situaties nog altijd met de CV-ketel. In andere blogs zullen wij het type verwarming en de alternatieven verder toelichten. Wij raden u in ieder geval aan om de kachel op 18 graden (of lager) te zetten en gebruik te maken van een elektrische kachel als bijverwarming. Elektriciteit is momenteel vele malen goedkoper als gas, zeker wanneer u PV-panelen tot uw beschikking heeft. Stem de elektrische kachel af op uw behoefte, kijk daarvoor naar het aantal vierkante meters. Een elektrische kachel heeft vaak een vermogen tussen 1000 tot 2000 watt. Een voorbeeld van een goede bijverwarming vindt u hieronder. De CV-ketel zet het gas om in warmte in uw woning. Dit gebeurt veelal door ontbranding waardoor het water (gesloten systeem) in de woning wordt verwarmd. Dit warme water stroomt door de radiatoren in de woning. De radiatoren worden verwarmd en zorgen daarmee voor stralingswarmte. In vele gevallen zijn de radiatoren onder ramen geplaatst. Reden daartoe is omdat de stralingswarmte de koude lucht van buitenaf tegenhoudt, een hele praktische toepassing dus. U ervaart meteen minder tocht. In vele nieuwbouwwoningen met vloerverwarming is dit ook een reden dat men meer tocht ervaart. Er zijn vele mogelijkheden om uw woning te verwarmen, in de meeste woningen zal er nog sprake zijn van dit type verwarming. U betaalt voor de aardgas die wordt verstookt om uw woning te verwarmen. Wij leven momenteel in een periode waar vele omstandigheden invloed hebben op de aardgas prijzen, die zijn gigantisch gestegen.
Wat kunt u makkelijk en zonder (hoge) extra kosten zelf doen?
Tip 1: Check de waterdruk in de CV-ketel, het gesloten systeem.
In het systeem van de CV-ketel vindt u de waterdruk terug, deze moet gebruikelijk tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Dit is uiteraard afhankelijk van uw type CV-ketel, raadpleeg daarom altijd de instructiehandleiding. Het gevaar van een te lage of te hoge waterdruk is dat u meer energie nodig heeft om de woning te verwarmen. Het rendement wordt bij een onjuiste waterdruk enorm verlaagd. Dit is de meest eenvoudige stap die u kunt ondernemen om kosten te besparen, zorg voor een juiste waterdruk. Er zijn talloze handleidingen en video’s beschikbaar hoe u dit kunt doen.
Tip 2: Temperatuur van het water op 60 graden
De CV-ketel stookt het water tot een bepaalde temperatuur op voordat dit via de radiatoren in de vorm van stralingswarmte aan de ruimte wordt afgegeven. In de basis merken wij dat CV-ketels af-fabriek vaak op een te hoge temperatuur staan ingesteld. Wij adviseren om de temperatuur op 60 graden te zetten. Hiermee bespaart u direct op kosten omdat het water niet tot boven de 60 graden behoeft te worden verwarmd. U zult dit niet of weinig gaan merken. Let op! Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella in het water. Last van legionella? Raadpleeg een installateur, dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Wilt u weten hoe u uw CV-ketel op 60 graden kunt zetten? Raadpleeg zetmop60.nl
Tip 3: Het dichten van kieren, voorkomen van tochtproblemen
Heeft u een oude(re) woning? In veel gevallen verliest u veel warmte doordat aansluitingen niet voldoen aan de eisen van tegenwoordig. Het is niet voor niets dat wij nu anders bouwen dan vroeger. Bij kozijnen, beglazing, deuren etc. ontstaan grote kieren waardoor u veel warmte verliest. Er zijn simpele oplossingen waarmee u veel warmteverlies tegen kunt gaan zonder dat dit hoge extra kosten met zich mee brengt, en bovenal kunt u dit allemaal eenvoudig zelf doen! Heeft u last van kieren, gebruik compriband (zwelband) om deze naden te dichten. Dit is met name goed toe te passen bij (houten) kozijnen (bijvoorbeeld deuren). U plaatst de compriband in de sponning van het kozijn, wanneer de deur sluit wordt de ruimte tussen de deur en het kozijn uitgevuld door de compriband. Compriband, ook wel zwelband, is een profiel die uitzet tot een bepaalde dikte, meestal 3 of 4 maal de oorspronkelijke dikte. Voor de beste werking heeft u een compriband nodig die de naad voldoende afsluit. Let er dus op dat u de juiste dikte aanschaft, een te dikke compriband werkt juist tegenovergesteld. U kunt hiervoor de verpakking van het product raadplegen, daar staat op aangegeven tot welke dikte die kan worden toegepast. Het plaatsen van compriband draagt direct bij aan tochtvermindering en dus minder koude lucht die de woning binnenkomt. Let er wel op dat het kozijn nog wel volledig moet sluiten. Anders kan er wateroverlast ontstaan én dan maak je van één probleem een ander probleem.
Ook aan de buitenzijde, bij de aansluiting van het kozijn op het metselwerk kunt u deze ingreep verrichten. Het kozijn is vastgezet in een spouwlat, deze zit zoals de naam al aangeeft in de spouw van de muur. Zorg ervoor dat de naad tussen de gevelsteen en het kozijn goed dicht is. Dit kan bij oude(re) woningen al veel tocht voorkomen. Heeft u geen spouwmuur, maar een steensmuur dan kan het zijn dat het kozijn is vastgezet in het metselwerk. In dit geval kunt u de aansluiting rondom het kozijn het beste dichtzetten, door bijvoorbeeld dit af te timmeren of dicht te kitten. Compriband houdt ook water tegen, maar het is niet voor die reden bedoelt.
Een andere optie is om tochtnaden dicht te kitten. Wij adviseren in dat geval om een kitter in te schakelen die hier verstand van heeft. Of laat u goed informeren over welke kit u moet gebruiken. Er zijn namelijk allerlei soorten kit verkrijgbaar. De juiste keuze voor uw doeleinde maken is hierin van groot belang. Kitwerk doet u binnen de kaders van het kozijn, laat dit alleen doen door een professional. Het kan zijn dat u delen dicht kit die niet dicht moeten zijn, waardoor u bijvoorbeeld een raam niet open kunt zetten.
In oude(re) woningen is kierdichting dus een belangrijk onderwerp. Let wel dat ventileren van groot belang is, ook in de hedendaagse bouw moet hiermee goed rekening worden gehouden. Is er geen ventilatie, dan is de kans op schimmels en dergelijke juist veel groter. Dit zorgt dan voor een ongezond leefklimaat. Zorg er altijd voor dat u een ventilatierooster of een raam open kunt zetten. Géén ventilatie is absoluut geen optie.
Tip 4: Verwarm alleen de ruimtes waar u echt gebruik van maakt
Warmte stijgt, wij geven dan ook de voorkeur aan het verwarmen van de begane grond. Indien u een oude(re) woning heeft is de kans groot dat de verdiepingsvloeren bestaan uit houten balken. Warmte stijgt hier eenvoudig doorheen. In feite is dit ook zo met betonnen vloeren. Verwarm alleen ruimtes die u echt gebruikt, zet de kachel uit op andere ruimtes (uit is niet uit, altijd vorstvrij toepassen natuurlijk).
Heeft u vragen over bovenstaande, schroom niet en laat het aan ons weten. Op deze pagina kunt u de vraag stellen aan ons.